| INSTITUT BIOSAINS

Peranan Sel Dendritik Dalam Ayam Yang Dijangkiti Virus Infectious Bursal Disease (IBDV)

Ringkasan Artikel

Kajian terkini kumpulan penyelidik IBS-HICoE menerangkan peranan utama sel dendritik limpa dalam memusnahkan Virus Infectious Bursal Disease (IBDV)

Kajian terkini kumpulan penyelidik IBS-HICoE menerangkan peranan utama sel dendritik limpa dalam memusnahkan Virus Infectious Bursal Disease (IBDV). Kajian ini mencirikan regulasi berlainan sel dendritik dalam ayam yang disuntik dengan IBDV strain vaksin dan strain sangat merbahaya. Hasil kajian ini sedang diketengahkan dalam kajian lebih terperinci bagi menghasilkan vaksin generasi baru terhadap jangkitan IBDV dalam ayam komersial. Untuk keterangan lanjut sila rujuk penerbitan dalam jurnal, Avian Diseases (2016), 60(4):739-751.

Expression of IBDV antigen by splenic dendritic cells obtained from chickens inoculation with IBDV (a) vaccine strain dan (b) very virulent strain. DAPI (blue color) stained the nucleus, FITC-IBDV9 (green color) stained the IBDV VP3 surface protein and  APC-CD86 (red color) stained the spenic dendritic cells surface protein (600x).

Prof. Dr. Abdul Rahman Omar
Pengarah