Lawatan Pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan Dari Universiti Malaysia Kelantan (Kampus Jeli) Ke AquaHealth | INSTITUT BIOSAINS
» BERITA » Lawatan Pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan dari Universiti Malaysia Kelantan (Kampus Jeli) ke AquaHealth

14 Februari 2024 - Laboratori Kesihatan dan Terapeutik Haiwan Akuatik (AquaHealth), Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia telah menerima kunjungan pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan (Sains Penternakan) dengan Kepujian dari Kampus Jeli, Universiti Malaysia Kelantan (UMK). Program ini merangkumi lawatan ke makmal AquaHealth-Pengurusan Kesihatan dan AquaHealth-Molekular. Semasa lawatan, penyelaras makmal memberikan taklimat ringkas kepada pelajar berkenaan fasiliti dan aplikasi praktikal peralatan dalam penyelidikan. Sesi soal jawab telah berlangsung dengan rancak menunjukkan minat pelajar yang mendalam berkenaan kajian penghasilan vaksin dan ujian keberkesanan. Perbincangan juga berkisar tentang peluang menjalankan latihan industri di AquaHealth dan potensi aktiviti penyelidikan. Lawatan ini dan usaha kerjasama dibincangkan akan memberi manfaat kepada bidang penyelidikan kedua-dua institusi, menyumbang secara ketara kepada kemajuan industri akuakultur.

Tarikh Input: 29/03/2024 | Kemaskini: 29/03/2024 | azah

SXEeFAQ~